Rakijski Komplet

Šifra: 17262

Rakijski komplet se sastoji od alkoholometra (rakijaša) i indikatora vrenja komine.

EAN: 3859888584341

1.699,00 Din Sve cene su sa PDV-om.
Akcijske cene na ovom sajtu se mogu razlikovati od onih u maloprodajama i obično su niže. Ove cene važe ISKLJUČIVO za on-line porudžbine. Lično preuzimanje robe poručene putem sajta nije moguće.

Moguća je porudžbina

Dostava robe, čija je vrednost veća od 15.000 RSD (a ne prelazi težinu od 50kg bruto), je besplatna.
Ne odgovara Vam cena? Upišite cenu koja Vam je odgovarajuća, ali budite realni. Potrudićemo se da Vam damo najbolju ponudu.

Opis

Rakijski komplet se sastoji od indikatora vrenja i alkohometra orijentacionog

Indikatora vrenja

Indikator vrenja komine je sprava kojom se određuje završetak vrenja voćne komine.
Kako bi započeli pečenje rakije neophodno je da sav šećer u komini prevre u alkohol. Ako šećer nije prevrio dobiće se manje rakije. Naučna ispitivanja su pokazala da trenutak destilacije prevrele voćne komine značajno utiče na kvalitet rakije. Rakije od kasnije destiliranih komine imale su lošiji hemijski sastav i ocenjene su nižim ocenama ukusa od rakija kod kojih je komina destilirana odmah po završetku alkoholnog vrenja.
Da bi se poboljšao kvalitet rakije neophodno pravilno odrediti završetak vrenja voćne komine.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Pre upotrebe indikator vrenja i menzuru dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekom krpom. Vrlo je važno da indikator bude čist jer ostaci osušenog alkohola i šećera utiču na tačnost merenja.
Promešati kominu u posudi, uzeti količinu od 1/2 litra i procediti je da bi se odvojili čvrsti delovi i grube čestice iz tečnosti. Proceđenu tečnost dobro promućkati da se ona oslobodi ugljen-dioksida (Mućkanjem tečnosti se stvara pena i oslobađaju se mehurići gasa).
Tečnost polako uliti u menzuru od 500 ml.
Suv indikator polako spustite u tečnost držeći ga za uži kraj. Indikator mora slobodno da pliva u menzuri, ne sme da dodiruje dno ili zidove. Sačekajte da se tečnost potpuno umiri (na zidovima indikatora ne sme da bude mehurića vazduha).
Na skali očitati vrednost šećera u Oechsle-ovim stepenima (skala 0-40 oOe). Pri očitavanju vrednosti linija oka mora biti u nivou površine tečnosti.

Napomena: Indikator vrenja komine je baždaren na temperaturu od 20oC, pa merenje treba da se vrši na toj temperaturi tečnosti. U slučaju odstupanja od ove temperature potebno je izvršiti korekciju na sledeći način:
za svaki 1°C iznad 20°C vrednosti dodaje se 0,2 °Oe
za svaki 1°C iznad 20°C od očitane vrednosti oduzima se 0,2 °Oe
Vrenje komine je završeno ako se vrednosti nalaze u sledećim intervalima:
jabuka 4-12 °Oe
kruška 6-16 °Oe
kruška vilijams 10-16 °Oe
trešnja 12-20 °Oe
šljiva 16-20 °Oe
malina 4-8 °Oe
Održavanje: Nakon upotrebe alkoholometar operite toplom vodom i osušite ga

Alkohometra orjentacionog

Alkoholometar je sprava koja kojom se određuje zapreminski (u procentima) udeo alkohola u mešavinama alkohola i vode i bistrim alkoholnim destilatima. Pod ovim podrazumevamo alkoholna pića u kojima je udeo šećera mali.
Pošto alkoholometar radi na bazi upoređivanja gustine tečnosti i gustine alkohola, dodatni šećer i druge supstance menjaju gustinu tečnosti i utiču na tačnost merenja. Zbog toga on ne može tačno da tačno izmeri količinu alkohola u likerima i obojenim pićima (viski, konjak i dr.).
Alkoholometar najtačnije vrednosti pokazuje pri merenju bistrih rakija (šljiva, lozovača i sl.) i svih drugih mešavina alkohola i vode.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU
Pre upotrebe alkoholmetar i menzuru dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekom krpom. Vrlo je važno da alkoholometar bude čist jer ostaci osušenog alkohola i šećera na alkoholometru menjaju njegovu težinu i utiču na tačnost merenja.
Da bi izmerili zapreminski udeo alkohola, sipajte uzorak destilata (rakije) u menzuru, poklopite otvoreni deo menzure i nekoliko puta je protresite da se tečnost dobro izmeša. Sačekajte da mehurići u tečnosti nestanu.
Suv alkoholmetar polako spustite u tečnost držeći ga za uži kraj. Alkoholometar mora slobodno da pliva u menzuri (ne sme da dodiruje dno ili zidove posude). Sačekajte da se potpuno umiri (na zidovima alkoholometra ne sme da bude mehurića vazduha).
Na skali očitajte izmerenu vrednost u zapreminskim procentima alkohola (vol.%). Pri očitavanju vrednosti linija oka mora biti u nivou površine tečnosti.

Napomena: Alkoholmetar je baždaren na temperaturu od 20oC, pa merenje treba da se vrši na toj temperaturi tečnosti.

Alkoholometar orijentacioni (bez termometra) ne može da izmeri temperaturu tečnosti, pa je zbog toga potrebno da se temperatura odredi pomoću neke druge sprave. Najčešće se u te svrhe koristi termometar za merenje temperature tečnosti koji mora da bude uronjen u tečnost do srednine menzure najmanje dva-tri minuta da bi pokazao tačnu temperaturu. Kod ovog alkoholometra precizne vrednosti alkohola u tečnosti se dobijaju jedino ako je temperatura tečnosti jednaka temperaturi na kojou je baždaren alkoholometar .
Ako dođe do odstupanja od temperature na koju je baždaren alkoholometar (20oC) izmerene vrednosti će biti samo približne orijentacione vrednosti.
Održavanje: Nakon upotrebe alkoholometar operite toplom vodom i osušite ga čistom mekom krpom.

Proizvođač: SD-Duvančić, Hrvatska

Uvoznik: KOSA-TRADE doo, Srbija

Recenzija (0)

0.0
0
0
0
0
0

Budite prvi koji će oceniti “Rakijski Komplet”

Nema recenzija.

Kataloški broj: 17262

EAN: 3859888584341

Zemlja porekla: Hrvatska

Dobavljač: MIGROS DOO KRAGUJEVA